Van een kop koffie naar depressie en angstaanvallen

van een kop koffie naar depressie en angstaanvallen
Van een kop koffie naar depressie en angstaanvallen

Van een kop koffie naar depressie en angstaanvallen

Al vanaf mijn 15e drink ik (Jeff) dat bruine goedje; koffie. Vind ik het lekker? Nja daar heb ik iedere dag wel weer een andere mening over. Maar als je mij vraagt of ik verslaafd ben, dan zeg ik nee maar eigenlijk is het wel ja! Ik heb wel degelijk nog een verslaving, die verhipte kopjes koffie. En weet je, een x aantal maanden geleden was ik zo ineens gestopt met het drinken van koffie, maar toch ben ik die gewoonte weer eigen gaan maken.

Gewoonte

Het is een gewoonte die ik mezelf heb aangeleerd, van een kopje koffie bij het ontbijt, bij iemand op bezoek of op een terras.
Een gewoonte zoals iedere dag je tanden poetsen. Het is een soort van sociale standaard geworden of iets dergelijks, een ingeburgerd iets, iets normaals dat je koffie aanbiedt maar ook koffie drinkt.

Ik ken eigenlijk vrij weinig mensen die het niet drinkt, bijna allemaal slurpen ze dagelijks 1 of meerdere bakskes koffie naar binnen. Mijn vriendin moet er niks van hebben, zij drinkt dan wel thee. Maar thee, dat is toch voor de man een beetje gay? (zijn niet mijn woorden :P)

Even een stukje geschiedenis

Misschien wel leuk om te weten waar koffie nu eigenlijk vandaan komt?
Er zijn verschillende verhalen die de revue passeren zoals een Ethiopische geitenhoeder die merkte dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen ineens super veel energie kregen, en wat voor de meest hand liggende verklaring wordt gezien van de ontdekking van koffie.

Ook gaat er een verhaal terug naar het ontstaan bij de monniken die de bessen niet bepaald lekker vonden smaken en deze in het vuur smeten. Na een korte tijd steeg er een zodanig smakelijke aroma de lucht in en dat ze de bessen uit het vuur plukten, er een drankje van brouwden en vervolgens de gehele nacht wakker waren en het drankje was ook nog eens verrukkelijk.

Tsja, wat is nou het verhaal dat het ontstaan van koffie nou aannemelijk maakt. Het zou allebei natuurlijk heel goed kunnen. Van oudsher bestaan er hedendaags nog zoveel dranken die nog steeds worden gedronken door ons mensen.

De eerste koffie atters

Het drinken van dit goedje ongeveer terug tot de 11e eeuw, beste tijd geleden zeg. Oké, de Perzen prezen dit gouden goedje al om zijn stimulerende werking. Het woord koffie is afkomstig van het Oud-Arabische ‘gahwa’ wat het opwindende betekent.

In de 2e helft van de 15e eeuw was koffie al lang en breed onderdeel van het dagelijkse leven geworden, een dagelijkse gewoonte. In die tijd werden koffiebonen ook al gemalen, de gemalen koffie werd alleen in die tijd vermengd met dierlijk vet of olie om er vervolgens kleine balletjes van te kneden. Het vruchtvlees werd gebruikt voor het maken van wijn.

De grootste handelsplaats was Mokka, een plaats in Jemen, die uit groeide tot de belangrijkste handelsplaats voor koffie in de wereld. Niet veel later gingen Engelse en Nederlandse zeelui zich met de handel bemoeien en exporteerde de koffieplant naar hun koloniën overal ter wereld.

Nederlandse handel

In 1616 maakte de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) kennis met koffie. Maar pas in het midden van de 17e eeuw werd koffie echt interessant voor Nederlanders, omdat de vraag naar koffie steeg. Nederlanders gingen op zoek naar een goedkopere manier om aan koffie te komen.

Er waren handelslieden die een koffieplant hadden gestolen en deze naar Java brachten waar de plant ontzettend goed bleek te groeien. Door deze ene plant ontstonden er koffieplantages en dit was het begin van een roerige maar levende handel in koffie. Amsterdam groeide bijvoorbeeld uit tot hét centrum van de wereldhandel in koffie.

Nederlanders introduceerden in het begin van de 18e eeuw als eersten de koffieplanten in midden-en- Zuid-Amerika. Tot heden is Brazilië de grootste koffieproducent ter wereld.

Zo, dat hebben we ook weer in de pocket. We weten nu hoe koffie is ontdekt en hoe koffie verder is ontwikkeld.

Hoe krijg je een koffie verslaving?

Koffie is tot op de dag van vandaag de meest gedronken drank ter wereld. Er bestaat geen enkele andere drankvorm die meer genuttigd wordt dan koffie. Dat zegt dan ook wel weer veel eigenlijk over het verslavende effect wat koffie heeft.

Naast het feit dat koffie een gewoonte is voor veel mensen, bevat koffie ook een stof genaamd cafeïne, die uiterst verslavend werkt.
Als je een week lang een kopje koffie per dag drinkt, ben je al een slaaf van de stof. Klinkt cru, maar het is waar. Je bent dan al lichamelijk én mentaal afhankelijk van de stof cafeïne.

Het is een beetje confronterend misschien, maar je bent dan gewoon verslaafd. Maar je bent lang niet de enige. Ook is het zeker niet erg als je koffie drinkt, er schijnen ook een aantal voordelen aan te kleven, zoals het voorkomen van diabetes type 2. Maar, ga je er wel klachten van krijgen zoals een verhoogde hartslag of verhoogde bloeddruk, maagproblemen en mentale klachten, dan is het denk ik toch verstandig om te minderen of te stoppen.

Samengevat; een koffie verslaving ontstaat vaak door de cafeïne die in de drank zit, gecombineerd met de gewoonte en sociale aspecten. Als je al een verslavingsgevoeligheid hebt, kan dit natuurlijk wel bepalend zijn. Ik heb een verslavingsgevoeligheid en hier zal ik vaak geconfronteerd mee worden.

Wat doet cafeïne?

Om te begrijpen wat cafeïne met je doet is het handig om te weten wat cafeïne nou eigenlijk is. Cafeïne is een stof die voorkomt in redelijk wat planten, waaronder de koffiestruik. De koffie struik zet deze stof in als verdediging tegen insecten en plagen buitenaf. Bij ons mensen zorgt het voor een stimulans op zowel lichamelijk als mentaal vlak. Denk hierbij aan alertheid of een ‘feel good’ moment (dopamine rush). Ook stimuleert cafeïne de urine en ontlasting productie.

Toxische stof
Cafeïne heeft een stimulerende werking op lichaam en geest. Het wordt super snel opgenomen in je bloed en binnen luttele minuten zit de helft van de cafeïne al in je bloedbaan. Na 1,5 half uur heb je het grootste effect van je kopje koffie. Je lichaam ziet de stof als toxisch en wil dit zo snel mogelijk uit je systeem verwijderen en daar is de lever verantwoordelijk voor.

De lever zorgt voor het afbreken van de cafeïne en na 4 uur is de helft van de cafeïne alweer verdwenen uit je lichaam. Vandaar dat de ontwenningsverschijnselen ook snel optreden als je geen koffie drinkt maar ook snel weer verdwijnen als je iets tot je neemt.

Bambu cafeïnevrije koffievervanger kan misschien ook iets voor jou zijn? Klik Hier voor meer informatie!

Wat zijn de voordelen en nadelen van koffie

Ik denk dat ik nou wel redelijk wat over koffie en cafeïne heb geschreven en om bij het onderwerp te blijven wil ik nog een aantal voor- en nadelen benoemen van koffie drinken.

Aantal voordelen:
– werkt stimulerend voor lichaam en geest.
– Het kan preventief bijdragen ter voorkoming van b.v. diabetes type 2.
– Het activeert het gelukstofje dopamine in je hersenen.
– het kan zorgen voor sociale verbinding.
– Koffie is een belangrijke leverancier van mineralen en antioxidanten. Het bevat polyfenolen, voedingsvezels, kalium, magnesium, mangaan, ijzer en vitamine B3.

Aantal nadelen:
– Het kan je een constant opgejaagd gevoel geven.
– Je cortisol en adrenaline spiegel stijgt waardoor je meer stress kan ervaren.
– Wanneer je geen koffie drinkt voel je ontwenningsverschijnselen.
– Je kunt maag en darm klachten ervaren.
– Het is verslavend.
– Kans op verhoogd cholesterol en aderverkalking
– Je kunt je geïrriteerd voelen
– Tryptofaan kan minder goed worden omgezet tot serotonine door het vocht afdrijvende effect
– Het werkt stress, angst en depressie in de hand

Ik en koffie

Koffie is al sinds jaar en dag in mijn leven sinds mijn 15e. Koffie drink ik dus al ruim 22 jaar en is voor mij een gewoonte geworden maar ook een soort van ritueel.

Ik geniet meestal ook wel van mijn bakje koffie, het geeft me een gevoel van ontspanning en daarbij weet ik dat het me vaak net even wat meer scherpte geeft, terwijl ik ook weet dat het tijdelijk van aard is.

Koffie bevat zoals ik hierboven al omschreef tal van belangrijke mineralen en antioxidanten, maar is dat voor mij een reden om koffie te blijven drinken?

Nee, ik ben nu gestopt met de koffie omdat het mijn gezondheid niet meer de voordelen gaf waarvan ik dacht dat koffie mij dit zou bieden. Een kop groene thee bijvoorbeeld bevat nagenoeg dezelfde antioxidanten als koffie, dus dat is een goed alternatief.
 
Ik kreeg steeds meer problemen wat betreft de nadelen waardoor de voordelen eigenlijk in het niet vallen. Bij elk kopje koffie voelde ik me opgejaagd, geïrriteerd en niet in balans.

Ook kreeg ik gedurende de dag hartkloppingen, verhoogde hartslag, had ik last van angst/paniek aanvallen en nam mijn somberheid steeds meer toe. Mijn slaapritme is nog steeds totaal verknipt, ik heb een goede nacht nodig om de volgende dag weer te kunnen knallen. Al met al is stoppen met koffie drinken voor mij de meest logische en gezonde keuze.

Op dit moment (2-6-2020) drink ik decafé koffie om de normale koffie gewoonte op te vangen en daarna te stoppen, op morgen 3-6-2020. Door het stoppen met de normale koffie merkte ik dat de eerste paar dagen echt ruk waren.

Ik had zware hoofdpijn, verminderde motoriek, geïrriteerd en mentaal niet goed in mijn vel.

Gelukkig neemt dit iedere dag met kleine beetjes meer af.
Al met al past koffie niet meer in mijn leven zoals ik eerder dacht. Ik wil niets meer in de hand werken met stoffen van buitenaf.

Heb ik weer een depressie of ervaar ik stress, dan wil ik dat op de manier ondervangen die zich daar voor leent en mee omgaan zoals mijn lichaam en geest dat bedoeld heeft. Ik heb nog een lange weg te gaan en zelf ben ik ook nog in herstel, herstel dat een leven lang zal duren.

Stoppen/minderen met koffie

Als jij nu cold-turkey stopt ga je ontwenningsverschijnselen krijgen, hoe dan ook. Sommige mensen iets minder dan de ander maar je krijgt op welke manier dan ook hier mee te maken. Maar zo heeft koffie op iedereen een andere werking. Als je wel gaat stoppen is het raadzaam dit langzaam af te bouwen. Om je in dit proces te ondersteunen kan Ginseng je helpen om rustig te blijven en niet in paniek te raken.

Ik ben praktisch cold-turkey gestopt, maar neem nu nog mijn kopje decafé koffie, soms 2, waar 4 milligram cafeïne in zit. Een normaal kopje koffie bevat snel 80-100 milligram cafeïne, dus dat is al een wezenlijk verschil en die ga je ook voelen wanneer je het op deze manier zult gaan doen. Als ik meer energie wil tegenwoordig, dan gebruik ik natuurlijke Guarana.

Waarom ik ben gestopt?

Ik kreeg hartkloppingen, versnelde hartslag en mijn nachtrust is nog steeds niet ideaal en daarom heb ik besloten om mijn laatste verslaving een halt toe te roepen. Maar oké, eenmaal verslaafd, altijd verslaafd zeggen ze wel. Je zult wel in een stabiele mentale conditie moeten zijn om deze strijd te willen aangaan. Ik wil geen slaaf meer zijn van geen enkele stof.

Of dit nu koffie is, hasj, wiet, tabak of alcohol. Geen van deze behoort meer in mijn leven!
De link naar depressie en angst aanvallen.

Dit is misschien wel het meest interessante punt om toe te lichten. Waarom ik denk dat koffie (cafeïne) de link is naar depressie en angst/paniek aanvallen. Mijn conclusie is eigenlijk tegenstrijdig met de meeste artikelen en studies die zijn gepubliceerd op het internet en ik zal je vertellen waarom.

Tryptofaan en serotonine

Er zijn meerdere publicaties die vertellen dat je juist door koffie te drinken preventief depressie kan ondervangen, maar daar ben ik niet zo zeker van. Ik ben geen dokter anders natuurlijk, maar puur vanuit mijn eigen ervaring en kennis licht ik dit toe.

Koffie werkt vocht afdrijvend, je merkt vaak al binnen een uur nadat je koffie hebt gedronken dat je naar de wc moet. Vocht wat er niet is en niet tijdig wordt aangevuld kan nadelige gevolgen hebben voor tryptofaan in de hersenen.

Tryptofaan wordt namelijk omgezet in serotonine. En je raad het al serotonine is onmisbaar voor ons welbevinden en humeur. Ontstaat er een serotonine tekort dan is er een reële kans op angstgevoelens, somberheid en depressie.

Blijf dus veel water drinken, een fles is handig in gebruik en zorgt voor voldoende inname.

Overgevoeligheid

Daarbij is gebleken dat 30% van de koffiedrinkers ook overgevoelig is voor cafeïne. Cafeïne wat de stof cortisol (stress hormoon) produceert zorgt voor een opgejaagd gevoel, stress, druk, versnelde hartslag.

Dit dan wel bij overmatige consumptie, maar als je gevoelig bent voor cafeïne, dan heb je niet veel nodig om dit te bereiken. Ook door de constante paraatheid door de cafeïne raken buffers uitgeput, en dat geldt ook voor je melatonine productie.

Nachtrust

Melatonine heb je nodig voor een goede nachtrust en als hier mee gerommeld wordt, dan kan je slaapritme ook enorm verstoord worden. Voldoende nachtrust is essentieel en cruciaal voor mensen die kampen met mentale problematiek zoals depressie en angst. Ik smeer bijna dagelijks magnesiumolie om ontspannen de nacht in te gaan.

Als je bedenkt dat cafeïne eigenlijk verantwoordelijk is voor verstoring van verschillende processen en hormonen in ons lichaam die juist geen disbalans kan verdragen in en tijdens depressie, maar ook ter preventie van een nieuwe depressie is het zeer verstandig om na te denken over je koffie gebruik. Dit dan te minderen of te stoppen op een manier die bij jou past.

Conclusie

Je kunt uiteraard goede koffie blijven drinken, tuurlijk! Niks mis mee.
Maar luister wel goed naar je lichaam en mentale gesteldheid.

Dat is mijn belangrijkste boodschap eigenlijk. Iedereen is krachtig genoeg om te stoppen met gebruik van ieder genotsmiddel of drug.

Ik weet uit eigen ervaring van dat je versteld zult staan van je eigen herstellend vermogen en kracht in dit proces en dat je dit kunt overwinnen.

Ik stop met koffie drinken op 3 juni 2020! en jij?

Om te stoppen heb je soms een persoon nodig die je net even dat duwtje in de rug geeft, net even de goede richting op stuurt en er voor je staat als het nodig is. Ook kunnen goede, kwalitatieve voedingssupplementen je ondersteuning geven in dit proces.

Leuke blog? Laat vooral een reactie achter en abonneer je op de nieuwsbrief!

Groetjes,
Jeff

Wil je weten welke voedingssupplementen jou kunnen ondersteunen?
Neem dan eens een kijkje op BesteVoedingssupplementen.nl

Over

Dit vind je misschien ook leuk :)

One thought on “Van een kop koffie naar depressie en angstaanvallen

 1. Ank van Hoof

  maart 2, 2021 at 8:45am

  Wauw, ik zit in een depressie/burn out. Elke ochtend/middag krijg ik zo’n opgefokt gespannen gevoel, verschrikkelijk. Ik begon mezelf af te vragen of het niet iets met de koffie te maken had. Ik drink namelijk heel de dag koffie. Dit artikel heeft me wel wakker geschud, ik ga maar eens minderen/stoppen.
  Dank je wel
  Gr Ank van Hoof

  • Auteur

   Jeff

   maart 15, 2021 at 3:47pm

   Hoi Ank,

   Dank voor je berichtje! Waardeer ik 🙂
   Het begint idd met de dingen die je noemt; opgefokt gevoel, gespannen gevoel. Koffie kan in die zin veel doen met je mentale welzijn. Dit is iets wat veel mensen niet realiseren.

   Ik hoop dat het je lukt om te beginnen met het minderen van koffie. Je zult zien dat je verschil gaat merken!

   Hou je goed!

   Groetjes,
   Jeff

  • Alexander

   februari 26, 2022 at 7:43am

   Mag ik vragen of het stoppen met koffie heeft geholpen.
   Ook in ben herstellende van een burnout..het ging aardig goed..thuis drink ik altijd decaff..nu weer gedeeltelijk aan het werk met de koffie machine vlak naast me..over de hele dag dan weer burnout klachten..moe,gestressed, opgefokt, rusteloos, concentratie stoornis, angst gevoelens..
   Begin ook te denken dat burnout verergert door koffie.

   • Auteur

    Jeff

    maart 7, 2022 at 7:56pm

    He Alexander,

    Bedankt voor je berichtje. Stoppen met koffie helpt zeer zeker tegen de klachten van burn-out. Als je je bedenkt dat koffie zorgt voor het stress hormoon cortisol dan is het je gevoeligheid die daarop reageert. Als coach adviseer ik niet maar als ik je een tip mag geven; stop met koffie drinken waar cafeïne in zit. Het is even pittig om er doorheen te gaan, maar je zult zien dat je je beter gaat voelen. Succes en bij meer vragen, voel je vrij om te reageren!

    Groet,
    Jeff

 2. Diana

  mei 27, 2021 at 3:13pm

  Hoi Jeff,

  Ik ben ook gestopt met koffie. Een andere tip, zelfgemaakte kefir werkt enorm positief bij mij gezondere darm heeft ook een link met angsten en depressies. Succes!
  Gr Diana

  • Auteur

   Jeff

   mei 28, 2021 at 10:52am

   Heey Diana!

   Bedankt voor je berichtje! Hartstikke leuk! 🙂

   Goed van je dat je hebt kunnen stoppen met koffie. Kefir ken ik idd. Het schijnt heel goed voor je darmflora te zijn. Alles komt vanuit je darmen aangezien daar serotonine, dopamine en andere ‘feel good’ stofjes worden aangemaakt. Deze zorgen aanzienlijk voor vermindering van depressie en angsten. Goede tip! Dankje!

   Groetjes,
   Jeff

Je mail wordt niet weergegeven. Je voor en achternaam is wel nodig ;)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.