Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt

De maanden van november en december staan altijd weer in het teken van diverse belangrijke regel dingen. 1 daarvan is het hebben van een zorgverzekering die aansluit op wat je nodig hebt.

Ik loop hier ook (helaas) jaarlijks tegenaan. Wat zou het toch fijn zijn dat je een verzekering hebt dat vergoedt wat je nodig hebt, niet steeds moet denken om het declareren of sterker nog; moet bijbetalen voor zorg.

Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt
Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt

In dit blog wil ik je inspireren om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Omdat er jaarlijks ‘grote’ verandering worden doorgezet via de overheid naar de zorgverzekeraars.

Vergelijk hier je zorgverzekering!

Een verzekering gaat namelijk gepaard met geld, vaak veel geld. En geld veroorzaakt vaak kopzorgen en dus ook stress. De mentale blokkades zijn in principe niet nodig, als je maar tijdig actie onderneemt.

Check allereerst je zorgpolis van 2021

Ga naar de website van je zorgverzekering en kijk goed wat er voor jou persoonlijk gaat veranderen. Gaat de premie omhoog? Zo ja, hoeveel per maand en in welke vergoedingen is gesneden waar jij gebruik van maakt.

Ga voor jezelf na wat je nodig denkt te hebben of waar je nog gebruik van maakt. Ik maak zelf namelijk gebruik van alternatieve geneeswijzen (chiropractie). Je dient hiervoor dus een aanvullende module toe te voegen.

Ik heb zelf gekeken naar wat ik betaal per maand voor deze aanvulling, wat ik vergoed krijg en wat ik zelf nog moet bijbetalen. In mijn geval kan het dit aankomende jaar niet meer uit om een aanvullende module te hebben zoals alternatieve geneeswijzen en tandarts.

Even een voorbeeld om een beeld te schetsen
Mijn maandelijkse totale premie gaat van 140,- euro naar 150,- euro per maand: +10,- euro
Aanvullende module kosten gaat 1 euro omhoog, daarbij gaat de basisverzekering in prijs omhoog(10euro) Van 116,- euro naar 126,- euro per maand.

Je betaalt dus ruim 120,- euro meer in 2021 dan in 2020. Daarnaast gaan de vergoedingen uit de aanvullende modules omlaag.
In 2021 krijg ik 350,- euro vergoed, max. 40,- euro per dag. Hier heb je dus te maken met een lager totaalbedrag van vergoeding en je eigen bijdrage gaat 5,- euro per behandeling omhoog.

Dit was 500,- euro per jaar met een vergoeding van 45,- euro per dag. Je gaat dus per jaar 60,- euro meer betalen.

Conclusie:
Verhoging premie: 12×10,- euro= 120,-extra
Eigen bijdrage: 12×5,- euro=60,-euro extra per jaar
Verlaging vergoeding: 150,- euro minder per jaar
Extra kosten behandelingen: 240,- euro extra per jaar

In mijn geval zou ik met die verzekering nog 4 behandelingen zelf moeten betalen a 60,- euro (240,-euro)

Ik hoop dat ik het duidelijk in beeld heb kunnen brengen. Waar het op neerkomt, is dat ik mijn zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar heb afgesloten. Ik heb alleen een basisverzekering afgesloten met het hoogste eigen risico om een zo laag mogelijke premie te hebben.

De zorg die nodig heb, betaal ik dan uit eigen portemonnee en alsnog betaal ik minder per maand dan dat ik een basisverzekering met aanvullende modules heb voor alternatieve zorg en de tandarts.

Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt
Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt

Zelf betalen

Zorg is niet meer zoals vroeger; het ziekenfonds bijvoorbeeld. Een verzekering die je betaalde en vergoedt kreeg wat je nodig had. Zorgkosten werden betaald uit het ziekenfonds.

Nu betaal je in principe alles. Ik denk dat het wijs is om hier naar te kijken. Ook voor je tandartsverzekering is het ook heel raadzaam om te kijken naar wat je eigenlijk betaalt en wat je vergoedt krijgt.

Zorg vergelijken

Zorg vergelijken is dan heel belangrijk om in kaart te brengen en te zien waar je aan toe bent. Dit heb ik gedaan op zorgkiezer. Op deze website kun je (bijna) alle zorgverzekeringen vergelijken en zie je direct wat je wel en niet vergoedt krijgt.

Wil je niet teveel betalen en betalen waar een verzekering voor dient, dan is het overwegen van overstappen naar een andere zorgverzekering het waard.

Het is een beetje rekenen maar het kan zeker lonen! Je kunt het vergelijken met de diensten die je afneemt bij een energiemaatschappij. Je wilt toch alleen betalen voor gas en elektra en niet voor dingen die je niet gebruikt? Laat staan dat je dan ook nog eens moet bijbetalen, krom toch?

Kiezen en afsluiten

Heb je een zorgverzekering uitgekozen die goed bij je wensen aansluit, dan is het niet zo moeilijk meer. Ik heb op zorgkiezer gekozen voor JAA, een relatief nieuwe verzekeringsnaam, maar wel de goedkoopste met de beste recensies.

Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt
Dit is waarom ik weer van zorgverzekering ben overgestapt

Ik promoot zorgkiezer wel een beetje, maar dat komt omdat ik ook enthousiast ben over de werkwijze van zorgkiezer. Dit komt namelijk doordat je een gratis elektrische tandenborstel én een tandongevallenverzekering krijgt bij het afsluiten via zorgkiezer.

  • Vergelijk alle 61 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!

Win-win toch? Het is natuurlijk een marketing strategie maar oke, wie wil nu niet 1 of meerdere gratis producten krijgen voor wat je toch al aanschaft. Logisch toch?

Vragen?

Je mag me altijd een bericht sturen door in de reacties te reageren. Ik ben geen specialist in zorgverzekeringen maar ik wil zeker meedenken!

Groetjes,

Jeff

Lees hier snel mijn andere blogs!

Mooi en gezondMooi en gezond

Over

Dit vind je misschien ook leuk :)

Je mail wordt niet weergegeven. Je voor en achternaam is wel nodig ;)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.