Waar haal je de kracht vandaan, als je er mentaal doorheen zit?

Waar haal je de kracht vandaan als je er mentaal doorheen zit? Op dit moment voel ik me compleet leeg gezogen door de afgelopen anderhalve week.

Nu ik dit blog schrijf denk ik eigenlijk, waarom schrijf ik überhaupt een blog? Ik was er gister klaar mee, klaar met het lege gevoel. Toch voel ik nog wat restanten van dat gevoel in mijn lijf. Ik kijk naar buiten en ik zie die geweldige mooie zon schijnen door mijn uit de jaren 80 afstammende ramen.

Heb ik weer een terugval en zit ik weer in een depressie of is het gewoon een ‘dipje’? Komt dit door de afgelopen drukke tijd en dat ik mezelf anderhalf week fysiek niet fit voelde. Daar probeer ik achter te komen. Maar wat ik wel weet is dat ik, als ik zo doorga dingen ga verkloten. En dat laten we natuurlijk niet gebeuren.

Even terug spoelen

Weetje, ik heb jarenlang geworsteld met depressies, angsten en daarbovenop een verslaving van medicatie, alcohol en cannabis. Als ik me mentaal niet goed voel, verlang ik naar die middelen omdat ik weet dat ze me kunnen verdoven en dat ik me dan (tijdelijk) even weer beter voel.

Waarom doe ik het niet? Omdat ik me er bewust van ben wat het me brengt; letterlijk niks. Dat is misschien wel heel makkelijk gedacht, maar gelukkig heb ik die mindswitch wel kunnen maken destijds.

Waarom heb je het toen wel gedaan? Medicatie moest ik nemen omdat ik dan volgens de psychiater in een psychose kon raken, weer in een depressie kon raken of niet meer de deur uit wilde gaan omdat ik bang was om achtervolgd te worden. Drugs en alcohol nam ik, omdat ik dan nog minder pijn voelde.

Uiteindelijk waren het de pillen en de verslaving die zorgden voor mijn paranoia, angsten, waanbeelden en verkapte psychoses. Dat kan ik nu stellen omdat ik nu al bijna 3 jaar geen enkele vorm van psycho medicatie meer tot mij neem en ik ben gestopt met die rotzooi.

Het heeft mij toen destijds wel door een zwart dal heen getrokken en dat moet ook een tijdelijk redmiddel zijn om een brug te vormen naar je zelfhelend vermogen. Maar niet zoals ik, meer dan 10 jaar lang medicatie gebruiken.

Ik heb in die 10 jaar zoveel gemist doordat ik continue in een verdovende staat heb geleefd. Ik heb er veel spijt van, maar ik heb mezelf wel (deels) kunnen vergeven en dat doe ik iedere dag steeds iets meer. Doe ik dit niet, dan zal het heel moeilijk zijn allemaal.

Dit boek: Ik kan veranderen van Michelle van Dusseldorp, heeft mij al zoveel geholpen naar de juiste richting! Je leert zoveel over je eigen gedrag, gedachten en gevoelens.

Waarom reageer ik op een bepaalde situatie? Waarom ben ik neerslachtig? In 11 praktische stappen krijg je zoveel meer inzicht in jezelf. Echt heel waardevol.

Kracht

Ik heb me dik anderhalf week fysiek niet goed gevoelt, voelde me zwaar lamlendig en had een dag dat ik niet uit bed kon komen door een pijnlijk lichaam en dat ik moest overgeven. Langzamerhand ging het weer iets beter. Gelukkig maar.

Wat je wel beseft is dat je echt dankbaar mag zijn dat je je gezond voelt maar ook echt daadwerkelijk bent. Als je je elke dag zo verrot zou voelen, dan zou je niet meer willen leven, I guess.

Je bezit zoveel kracht in je lichaam maar ook in je geest om te helen. Niet alleen om te herstellen van een griepje bijvoorbeeld, maar ook van de dingen die je hebt meegemaakt in je leven. De shit, ellende en problemen.

Hoewel ik eigenlijk nog dagelijks worstel met deze dingen en merk dat ik vaak nog op de proef word gesteld, weet ik dat ik de kracht heb om hiermee om te gaan. Ook jij, jij die dit leest, bezit de kracht om met de beproevingen om te gaan die de duivel je oplegt.

Dat je het beest recht in de bek aankijkt en niets uit de weg gaat. Dat zou je eigenlijk altijd moeten doen en niet anders, anders gaat het een eigen leven leiden.

Je weet het allemaal zo goed Jeff en toch is het bij de afgelopen week toch een eigen leven gaan leiden. Dat ik mezelf ging isoleren van de wereld is typisch iets voor mij. Op deze manier doe ik mensen pijn, doe ik diegene pijn, waar ik het meeste van hou.

Isoleren is dus iets wat ik niet meer ga doen. Waarvan ik denk dat het beschermt, werkt dit juist averechts.

Op dit moment ben ik me er bewust van wat ik heb gedaan en wat ik nu doe. Soms doet het er niet toe wat je zegt maar juist wat je niet zegt. Dat ik zeg; ik blokkeer, zegt eigenlijk; het doet te pijn om het er nu over te hebben. Vervolgens praat ik er helemaal niet meer over.

Je creëert meer en meer afstand terwijl je eigenlijk gebruik zou moeten maken van de ‘kracht’ die diep van binnen voelt om dat beest recht in de bek aan te kijken en te zeggen wat je voelt, wat je wilt en waar je naar toe wilt. Alleen, maar ook met de ander zoals bijvoorbeeld je partner.

Conclusie

Nu heb ik een korte blog geschreven, wat ik eigenlijk absoluut niet wilde. Maar ik wil je ook laten inzien, dat elke dag in je leven een moment beschikt, waarvan je veel kunt leren.

Elke dag heb ik nog triggers van het verleden die me proberen te verleiden om weer terug te gaan en dat gevoel van het verleden precies zo te ervaren zoals het was. Alsof de duivel ermee speelt.

Het is juist heel belangrijk om te beseffen wat het met je doet en dat je beseft dat je de mensen waarvan je houdt, hierin betrekt en niet afstoot, zoals ik dat wel heb gedaan en soms nog steeds doe.

Uiteindelijk kunnen er teveel scheuren ontstaan die je niet meer kunt lijmen. Maar wees die scheuren voor, want dat scheelt weer onnodig repareren.

Het doet vaak heel veel pijn om openhartig met je verleden bezig te zijn, maar ik ben er wel van overtuigd dat je dit moet oplossen want anders zal je steeds geconfronteerd worden met triggers die je verleden weerspiegelen in het heden.

Voor mij is dit elke dag weer een les en mijn conclusie is dan ook dat ik dit aan zal moeten gaan. Dat ik dit lelijke beest elke dag weer in de bek kijk en elke dag het net even iets anders ga doen, dan dat ik in het verleden had gedaan.

Dat je het patroon gaat doorbreken en dat is wat ik met mezelf afspreek. Dit is ook wat ik jou gun.

Het verleden is namelijk niet wat je zomaar achter je laat, je dient het op te lossen om vooruit te komen en te groeien.

Blijf verbinding zoeken en houden met de mensen die je lief hebt en waar je om geeft. Op die manier heb je meer draagvlak om meer shit aan te kunnen en op te lossen.

Jij bezit die kracht en op mentaal gebied blijf je groeien als je maar bewust blijft van je kwetsbaarheid.

Laat gerust een reactie achter want ik sta er zeker voor open om dingen uit te wisselen met elkaar.


Ik wens je een fijne dag en alle goeds!

Dankjewel : )

Jeff

Lees hier ook andere blogs!

GezondheidGezondheid

Over

Dit vind je misschien ook leuk :)

Je mail wordt niet weergegeven. Je voor en achternaam is wel nodig ;)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.